Oh man! Zelden at ik zo lekker een vegan maaltje, als bij het restaurant Hummus in Delft. Daar - en ook in hun zaak in Den Haag- serveren ze ''Mediterenean & Middle-Eastern Soul Food'', zoals ze het zelf zeggen. Alleen van zo'n omschrijving wordt je toch al blij? Nou, wacht maar tot je hun gerechten hebt geproefd... dan wil je zingen (zoals ik heel genant opeens deed toen ik naar buiten stapte... kon het niet laten, haha). Dus gaat naar deze zaak!
Hummus en dipjes
De verleiding begint als je binnen komt: wat hebben ze het hier mooi aangekleed. Planten hangen aan kabels uit het plafond, op de tafels mooi glaswerk met bloemen. Een te gekke bar met drank en gekke snuisterijtjes. Jeej! Lust voor het oog!
En met diezelfde aandacht zijn de borden opgemaakt. Zodra je binnen bent, zweven de houten planken met de meest diverse en kleurrijke dips erop je voorbij... hummus, baba ganoush, paprika&walnoot dip. Geserveerd met flatbread en salades die er uit zien als bloemenvelden.
Het mooiste bord kapsalon ooit!
Ik besloot totaal oneerbiedig voor de vegan kapsalon te gaan (want ik had honger na een lange dag werken!). Ik verwachtte natuurlijk het inmiddels authentieke aluminiumfolie bakje... maar neen! Het werd een prachtig opgemaakt bord, compleet versierd met eetbare bloemen. De shoarma is afkomstig van de Vegetarische Slager. En ook al eet ik alweer vier jaar vegan en zou ik misschien kunnen zijn vergeten hoe het ''echte'' werk smaakte... ik kon het verschil tussen echte kapsolon met shoarma en dit gerecht niet proeven... of toch wel: dit is veel lekkerder! Potverdulleme, was hebben wij fijn gegeten. En zeker niet duur ook. Voor €17 de man, rolden we dus zingend naar buiten. We gaan snel weer terug. Al was het maar voor de super lieve bediening en de fijne sfeer in de zaak. Top!
In Delft zit Hummus aan de Molslaan 39, 2611DJ. In Den Haag aan de Prins Hendrikstraat 60, 2518HT.
En spieken naar het menu doe je hier ;)
Lees verder:
Van de week was mijn lief jarig, en belsoten we dat te vieren in een nieuwe bistro/restaurant midden in het centrum van Rotterdam: Backyard. Iedereen kent de Korte Hoogstraat wel toch: zo tussen de Hema en de Dille en Kamille in zit het. En wat een verademing als vegan om een menukaart in je handen te hebben waarop niet-vegan gerechten de uitzondering (en als 'non-vegan' staan aangegeven, haha). En wat een mooi ingerichtte zaak:
Hip hoor
Verjaardags-mijmerend over ouder worden en dat de tijd zo vliegt: dachten we er aan terug hoe Rotterdam er 10 jaar geleden uit zag: die goede oude tijd waarin er geen zak te doen was op de vrijdagavond en je nergens gezellige eettentjes had. Times have changes! En Backyard maakt deel uit van die verandering. Deze waanzinnig creatief ingerichte zaak had net zo goed in London of New York kunnen zitten. Dus daar mogen wij Rotterdammers dan maar Groos op zijn ;)
Lekkah
De jonge dames en heren van de bediening passen prima in deze setting: lekker direct en gastvrij. Je wordt hier niet aan je lot overgelaten. Tussendoor werd er regelmatig gechecked of we nog steeds leefden en blij waren. En dat waren we zeker, dankzij de fijne Vegan Burgers en Pulled No Chicken met groentenchipjes en patat van zoete aardappel. Ik heb al veel versies van deze gerechten gegeten, maar hier weten ze hoe je smaak en ballen aan een broodje geeft: lekker hoor, die peterselie pesto over de burger en die rokerige paprikakruiden en de pulled-no-chicken. In eerste instantie waren we een beetje bang dat het formaat van de broodjes onze holle kiezen niet zouden vullen, maar wie 5 minuten geduld heeft, merkt dat de broodjes wel degelijk vullen (dat is vaak zo toch: met plantaardig eten: ff wachten... en dan ben je blij) Well done!
Nothing better than dessert
De keuze voor dessertjes is ook breed:o.a. choco-met-dadel-dessert, home made bananencake, en (dat maakte ons blij) de heerljke taartjes van Sharp Sharp waar ik onlangs over schreef. Van die laatste konden we uit wel vier varianten kiezen. Met het mooie weer kozen we voor de toepasselijke Sunny SIde Up. Heerlijk...
Voor twee personen kun je hier prima eten zo ergens tussen de €40 - €60. Ik vind deze tent echt een aanrader om indruk te maken op een vegan-scepticist. Met de mooie aankleding van deze zaak, de hoeveelheid keuze, de lekkere gerechten en het aardige personeel, kan het niet anders dan dat je punten scoort.
As I'm writing, wordt er nog druk aan de website gewerkt, maar je kunt Backyard vinden op de Korte Hoogstraat 14, 3011 GL Rotterdam.
Lees verder:
Het is heel makkelijk, als je in een prachtstad als Rotterdam woont, waar je alles wat je maar nodig hebt bij de hand hebt, om daar te blijven. Maar hé, zo steekt dit beestje niet in elkaar. Ik vind het belangrijk om altijd weer net wat verder de wereld in te trekken om nieuwe mensen en plekken te ontdekken. Da’s goed voor mijn werk als performer/beeldend kunstenaar, maar ook gewoon voor mijn mens-ikje: overal gaat het weer net wat anders. In het voorjaar was ik al eerder in Brussel om hier een performance uit te voeren, maar veel van de stad heb ik toen door de werkdrukte niet gezien. Dat deed ik dit weekend dus nog maar eens zeer zoetjes over…
Art everywhere
Als je een kunstliefhebber bent, is deze stad een aanrader! Op iedere hoek van de straat zijn super mooie graffiti murals te vinden van bekende artiesten (ook Banksy) en minder bekende… Voor wie net als ik graag kunst kijkt, is het aan te raden om in de wijk Zavel, in de Rollenbeekstraat, en de Minimenstraat te gaan kijken. Hier zitten tientallen tribalart galeries en kleine galeries met moderne kunst. Op 7 minuten loopafstand zit ook de Kunstberg: waar alle musea in statige gebouwen rondom een plein naast elkaar liggen. Hier kan je o.a. naar het Magritte museum en het Museum voor Schone Kunsten waar een mengeling van 16de/17de eeuwse kunst en moderne kunst te vinden is. Maar ook verder in de stad zijn overal kunstprojecten en kleine winkeltjes met kunst en antiek te vinden. Die Belgen hebben wat dat betreft een mate van respect voor kunst waar de Nederlanders nog wat van kunnen leren (haha, zegt deze totaal belangeloze kunstenaar).
Tweedehands kleding per kilo te koop
Vegan foodies!
Omdat ik natuurlijk alleen maar op plantjes kauw, was het wel handig om een hotel te vinden in de buurt van een aantal vegan restaurants. Ik sliep in hotel Manos Premier op de Chaussée de Charleroi. En dit hotel wil ik je echt aanraden. Wat een mega vriendelijk en behulpzaam personeel. Wat een prachtig mooi ingericht hotel (met een waanzinnig mooie tuin waar je lekker kunt loungen and did I mention the sauna en fitness space?!). En in verhouding tot wat je krijgt is het echt helemaal niet duur: kortom een aanrader!
Verderop in de straat zitten de restaurants Le Prince (Libanese keuken) en Foodtrotter (vegan restaurant) waar we echt lekker en best goedkoop gegeten hebben.
En we ontdekten ook een mega handige app waarmee we alle vegan restaurantjes op konden zoeken: Vegetarious.
In de Sint Michel Kathedraal
Dieper de stad in
Omdat ik niet de hipster uit wilde hangen, hebben we niet alleen maar het centrum bezocht, maar zijn we ook de 'minder chique’ wijken in gedoken. Ter hoogte van de Ropsy Chaudronstraat is de immens grote Foodmet markt te vinden, waar op het dak van deze grote overdekte hal de grootste aquaphonics boerderij (een zelfvoorzienende plantenkweekerij) van Europa te vinden is. Daar wilden we graag een glimp van opvangen. Als je een afspraak maakt, kan je hier zelfs rondgeleid worden. In deze wijk wonen veel mensen van Afrikaanse afkomst: de straten zijn bont gekleurd met alle prachtige traditionele klederdracht van de vrouwen.
De overdekte markt aan de Ropsy Chaudronstraat. Hier wordt antiek, kleding, eten en al het andere denkbare verkocht.
Verder zijn we de wijk Schaarbeek ook ingedoken om een expositie van een collega kunstenaar te bezoeken. Hier werd duidelijk dat Brussel een stad is van grote contrasten, zoals wij ze in Nederland niet kennen: zo statig en mooi als het toeristische centrum is, zo vervallen, rauw en treurig oogt hier de buurt. Veel daklozen en vast ook asielzoekers onder hen… Ik weet niet of mijn gedachten kloppen, maar het grote contrast tussen arm en rijk hier, zou wel eens de basis kunnen vormen van het terroristische geweld hier van de laatste jaren…
Hotel Manos Premier
In de beroemde winkelboulevard van de Sint Hubertusgallerijen zijn waanzinnige winkeltjes te vinden. Colour locale waar we hier in Nederland nog wel een puntje aan kunnen zuigen.
Trein, fiets en metro
In het kader van duurzaamheid, hebben we natuurlijk de trein gepakt. Met de Thalys zit je binnen 1,5 in hartje Brussel (''Waarom ga ik eigenlijk niet vaker?'', dacht ik toen meteen: ''Zo lang reizen is het niet'').
Hoewel ik het eigenlijk prima te doen vond om alles te lopen in de stad -ook omdat je dan heel veel ziet- heeft Brussel het geweldige Villo stadsfietsen systeem. Hiervoor kan je als toerist een dagabonnement of een 7-dagen abonnent kopen. Overal in de stad staan parkeerplekken waar je een nieuwe fiets kunt pakken en je fiets weer vrijblijvend kunt achterlaten. Chill… En ook de metro is hier goed te doen en niet duur: voor €2,10 kan je een uur lang de hele stad door crossen.
De zelfgemaakte vegan zeep van Artisanal French soap doet het hele marktplein naar lavendel ruiken.
Van shoppen is het niet gekomen. Ik heb vooral met glaasjes champagne fancy staan doen op openingen (wat nou vakantie: gewoon keihard netwerken! Haha). Ik denk dat ik hier binnenkort nog een keertje terug kom voor ‘werk’ (wat een rotberoep heb ik toch als kunstenaar en blogger). Ik schrijf dan met liefde een vervolg ;)
Lees verder:
De mussen vielen dood van het dak vandaag, maar rondom de Kruiskade was er vandaag maar al te veel volk op de been om de eerste editie van de Rotterdamse Vegan Food & Drinks festival te bezoeken. Heb je vandaag gemist of weet je nog niets om te doen voor morgen? Geen probleem: morgen (zondag 27 mei) kan je er ook nog heen. Voor €3,- aan entree kan je hier genieten van food, muziek en een heerlijke sfeer in een zomer's zonnetje...
De mannen van De Maaltijd Manager
Food!
Wat een verademing; zo'n vegan food festival. Hier kan je gewoon alles eten wat los en vast zit, zonder je zorgen te hoeven maken 'of het wel vegan is'. Dat hier behoefte aan is, is wel duidelijk. Deze eerste editie wordt goed bezocht door enkele honderden, hoofdzakelijk jonge mensen (op het moment dat ik er was het in ieder geval lekker druk).
En voor al die mensen is er genoeg te proeven: er staan overal foodtrucks en kraampjes met home made lekkers. Zoals de honing, jams en gerookte zwarte knoflook van De Wilde Tuinen. Ja, jullie kennen me: ik hou van dit soort curieuze ingrediënten. Super lekker! Gaat het proeven deze!
Mocht het morgen nou net zo broeierig warm zijn als vandaag, ga dan even langs bij De Maaltijdmanager voor hun komkommersoepje of salad bowls. Die vullen goed, smaken goed en zijn lekker fris. Aanrader ;)
En ook mijn vrienden van de Rotterdamse vegan gebakszaak Sharp Sharp (waar ik onlangs nog over schreef) waren van de partij. Dit is ook een stand die je van mij niet mag overslaan om te gaan proeven. Huiswerk!
De stand van Sharp Sharp: gaat hier heen mensen!
Experiment en pioniers
Het zal iedere bezoeker opvallen dat veel van de mensen die hier rondlopen, mensen met een missie zijn: ben je nog op zoek naar een shirtje om uiting te geven aan je nieuwe vegan lifestyle, dan kan je die hier zeker vinden bij verschillende kraampjes. O.a. bij de stand van Plantastic, een initiatief van Tom en collega-blogster Cilla (leuk om je te hebben ontmoet by the way!). Zij zijn druk bezig met een crowdfund om een plantbased 'Health Club' te realiseren in Rotterdam, waar je lekker vegan kunt gaan eten, kleding, lifestyle producten en workshops zult gaan vinden. Dat willen we wel in ons prachtstadje, toch? Supertof.
Links: één van de tas-ontwerpen voor de crowdfundingsactie van Plantastic
Rechts: foodart
Ook werd ik nog wat verder bijgepraat over de fijne kneepjes van het voedsel fermenteren bij de kraam van RotPot, die weckpot-paketten verkoopt waarmee je eenvoudig zelf aan de slag kunt om te fermenteren. Leuk om te horen dat er zo veel kennis op dit festival verenigd is (en stiekem best ik ook wel trots dat Rotterdam zo veel mooie bedrijfjes kent op het duurzame vlak). Echt geweldig.
Maar ook voor artwork, vegan verzorgingproducten/cosmetica is er genoeg te vinden op dit festival. Er is fijne muziek en er worden kookdemo's gegeven. En ook voor de kiddo's staat er een gezellig ballenbak van PicNic en stonden er opblaasbadjes om lekker in af te koelen. Gezellig :)
Het Rotterdamse Vegan Food & Drinks festival is morgen dus nog te bezoeken van 12:00 - 22:00, in het Wijkpark het Oude Westen (Kruiskade, zo'n 2 minuten lopen vanaf Rotterdam Centraal). Entree is €3,- en aan de kassa kan je muntjes kopen voor consumpties. Veel plezier alvast! En ik hoop van harte dat er nog vele edities zullen volgen.
Lees verder:
Even een klein tijdje van weg geweest, maar vandaag is er weer een verse blog uit het Oosten van Lonneke voor haar vega(n) food reisverslag. So enjoy! :
''Mijn reis, die begon in Thailand, kreeg een onverwachte wending toen ik besloot dat ik de hitte daar niet meer wilde verdragen. Daarom vloog ik een aantal dagen geleden naar Hanoi. Hier in het noorden van Vietnam heb ik een week de tijd genomen om te midden van alle chaos mijn weg te vinden. Op zoek naar de lokale vega(n) Vietnamese keuken.
Linksboven: Phosoep met noodles | Rechtsboven: basis boeddhistische vega maaltijd |
Linksonder: lunch with a view | Rechtsonder: gevulde glasnoedels met sojasaus
Lokale smaken
De Vietnamese keuken heeft er een aantal parels ertussen zitten voor vega(n)s, die je vooral in de wat grotere steden op iedere straathoek kunt vinden. In Vietnam zijn meerdere religies vertegenwoordigd, waaronder (gelukkig) het boeddhisme, wat ervoor zorgt dat iedere grotere stad een vegetarisch restaurant heeft, waar doorgaans het overgrote deel van de gerechten vegan zijn.
Maar niet iedere reiziger bevindt zich natuurlijk enkel in de grote steden, dus heb ik ook bekeken wat er in de lokale (thuis)keukens te vinden is. Mijn conclusie is dat dit aanbod vaak wat beperkt en flauw is. De dagelijkse maaltijd in Vietnam bestaat meestal uit een tafel vol kleine gerechten. Hierdoor kan je gelukkig zelf kiezen wat je eet. Maar de vega opties zijn over het algemeen telkens hetzelfde: veelal gefrituurde tofu (soms met tomaten) die vaak erg vet van de olie is, maar soms ook geweldig goed bereid (het verschilt dus erg).
Maar ook gewokte groenten, gebakken ei… ei… en nog eens ei (die vaak ook erg vettig gefrituurd is). Dit krijg je standaard bij je vega gerecht, in tegenstelling tot in Thailand, waar je meestal wordt gevraagd of je ei eet wanneer je hebt aangegeven geen vlees te eten.
Linksboven: Geweldig lekkere sweet potato balls met fruit en hibiscus en honing, die op aanvraag buiten de kaart om werden geserveerd | Rechtsboven: gekko's in een papieren lamp | Onder: Lekkere basic home-cooked vega eten
Traditionele rijsttafels
Daarnaast vind je op de vega Vietnamese tafel witte rijst, veel groene bladgroenten, bouillonsoep (die vaak lekker flauw is, want dit is het sobere voedsel dat de vega boeddhisten eten), loempia’s (rauw als spring rolls of gefrituurd), papaya, gebakken aardappels en wortels of bananenbloemsalade. Die laatste, de bananenbloemsalade is mijn favoriet, maar ook hier moet je even navragen of er geen vissaus doorheen is gedaan. Ik ben ook heel blij met de spring rolls, omdat dit zo’n beetje het enige gerecht is dat niet vet is van het bakken in de olie.
Kortom; er zit dus best wat variatie in het menu, maar de smaken zijn vaak wat vlak. De vietnamezen eten ook niet erg pittig. Om dit te compenseren, krijg je bij vrijwel ieder gerecht ook een bakje sojasaus en losse pepertjes erbij. Verwas dit niet met de bakjes met vissaus, die iets geliger en lichter van kleur is. Mijn tip is om aan de saus te ruiken, want dan weet je meteen wat je voor je hebt.
De kwaliteit van de gerechten verschilt hier echt per kok. In vergelijking met Thailand is de keuken hier minder gekruid en veel meer basic.
Goede lentil vegaburger met sweet potatoefries. Dit is een echte vietnamese snack en hij is heerlijk!
Ask the locals
Ik vind het is prima om een bakje rijst met groenten en tofu te eten, maar je smaakbeleving wil natuurlijk ook wat. Voor lekker vega eten moet je echt in de stad zijn of een goede kok te pakken hebben. Luister goed naar aanbevelingen van anderen als je van plan bent om ergens uit eten te gaan. De buitenkant van de restaurants zeggen niet alles, dus vraag rond is mijn tip.
Kortom: voor vegetariërs is Vietnam een goede plek om te eten. Voor vegans wordt het al lastiger, omdat er dus bij bijna alle gerechten ei geserveerd wordt. De gerechten worden hier over het algemeen als één samengesteld bord vol geserveerd. Meestal met fried rice of noodles en groenten erop, maar ik moet eerlijk zeggen dat ik de Thaise variant hiervan beter vind.
Voorbeeld van het echte lokale family food, bestaande uit verschillende gerechten
Vitamines
Net als in Thailand is het ook hier opletten dat je voldoende vitamines binnenkrijgt, omdat het aanbod qua eten soms erg eenzijdig kan zijn. Ik eet zelf in Nederland geen ei, maar omdat mijn lichaam vaak niet de sterkste is als ik op reis ben, kies ik ervoor om het hier aan mijn dieet toe te voegen, omdat ik anders te beperkt eet. Dit is een keuze die ik maak uit gezondheidsoverweging.
Mijn tip is om te zoeken naar boeddhistische tempels, want vaak vind je in de omgeving hiervan vega restaurants. En op de 1e en de 15e van elke maand eten de boeddhisten vegetarisch, waardoor deze restaurants onderdeel zijn van de eetcultuur. Deze restaurants zijn 90 tot 100 % vegan en serveren vele andere dingen dan ei! Ook in de grote steden zoals Hanoi zijn er vega restaurants, maar hier geldt ook: vraag advies wat de betere zijn, want het eten kan nog steeds vrij basic zijn qua smaak. Al met al wil ik niet te negatief zijn over de vega keuken, maar het is gewoon een land dat erg op vleesconsumptie gericht is (en niet alle koks kunnen goed koken), waardoor de zoektocht naar kwalitatief goed en gevarieerd vegan eten soms wat moeilijk is.''
Lees verder:
Vandaag even geen hoogdravende of activistische teksten van mijn kant. Ik wilde vooral wat inspiratie, die ik tijdens mijn vakantie afgelopen week opdeed, met jullie delen. Want anders dan normaal kon ik lekker door de winkelstraten slenteren. Winkeltje in, winkeltje uit. Tijdschriftjes doorbladeren... en ik heb heel wat plaatjes verzameld. En vandaag tijdens het mooie weer heb ik die omgezet naar wat fijne kiekjes. Gewoon, omdat ik daar zin in had, zo op deze laatste vakantiedag.
Stiekem zijn dit looks die ik overdag gewoon wel zou willen dragen... hoewel ze 'a bit much' zijn voor iedere dag, ga ik dat zeker ook wel doen komende tijd (al was het maar om het vakantiegevoel vast te houden, haha).
Volgens mij gaat deze look met roze oogschaduw een trend worden. Ik zie hem zo af en toe voorbij komen. Ik heb het meest roze kleurtje uit het meest foute feest-oogschaduw-paletje dat ik maar kon vinden gebruikt, en heb hem echt heel dik aangebracht. Maar wat subtieler is hij ook mooi om in een gekke bui overdag te dragen ;)
Een wat subtielere versie van de vorige eyeliner look. But still with an edge ;)
Dat was mijn inspiratie die ik even wilde delen. Ik vond het wel leuk om deze blog te doen. Zal ik dat vaker doen? Wat denken jullie? :)
Lees verder:
Hi daar! Ik ben Jessica, een oer-Rotterdamse kunstenaar die onderzoekt hoe je van je leven een duurzaam LevensKunstwerk kunt maken