Welkom op de website van Arty Farty Life"life is art, and art is life"
Menu
Herstellen is het nieuwe chique
Laatst kwam ik een artikel tegen over de Japanse herstelkunst die kintsugi
heet. Hierbij wordt gebroken of gebarsten aardewerk gerepareerd met bladgoud waardoor de ontbrekende stukken en barsten in het aardewerk opzettelijk benadrukt worden. Op deze manier worden het vergaan en het verslijten –maar ook de sporen van het geleefde leven– gevierd. Dit gegeven zette mijn bovenkamer aan het werk.
Keramiek design, geïnspireerd op de kintsugi traditie
Afbeelding: bloomingdales.com
Volgens de kintsugi traditie herstelde aardewerken kom
Afbeelding: tracemeout.com
Schoonheid en kwaliteit als wapen tegen consumentisme
Al snel herinnerde ik mij verschillende inspirerende boeken die lieten zien hoe de schoonheid van het vergaan in design werd toegepast. Ik kan dit gegeven zeer waarderen, niet alleen om haar schoonheid, maar ook omdat het symbool staat voor een omgang met het materiële (en misschien zelfs het immateriële) die het aan consumeren verslaafde Westen al lang geleden vergeten lijkt te zijn. Namelijk deze: wanneer mensen meer kwalitatieve (en daarmee vaak ook duurdere) goederen kopen, zal het product bij schade of slijtage minder snel weggegooid worden. In plaatst daarvan zal repareren een meer voor de hand liggende oplossing zijn. En dit repareren, of juist het vieren van die versletenheid, brengt een nieuwe esthetiek teweeg die ons op haar beurt meer verbindt
met de objecten om ons heen. De barsten, rafels en slijtplekken herinneren ons aan onze geschiedenis met het object: ''Die bordeauxrode kring op de tafel van dat avondje wijnproeven'' of ''Die kras van mijn lieve kat van vroeger''.
De traditionele sashiko stijl, toegepast in een nieuw jasje
Afbeelding: sashikostitchers.com
Moderne jean stoffen, hersteld in een op sashiko en boro geinspireerde stijl.
Versleten in een nieuw jasje
Een andere Japanse reparatietechniek is er eentje voor textiel: boro. Hierbij worden nieuwe lappen stof op slijtageplekken in kleding genaaid, waardoor er een patchwork met een heel eigen karakter ontstaat. Soms worden de stoffen op zich versierd met de sashiko borduurtechniek [of; borduurtechniek genaamd sashiko], waarbij er een grafisch patroon met wit te draad op een indigo blauw gekleurde stof wordt genaaid.
Een japanse jas, hersteld in sashiko stijl
Ook de Duitse designers Compf & Kehrere (Stella Gompf en Cordula Kehrer, red.) halen voor veel van hun opvallende ontwerpen inspiratie uit hun reizen naar Japan. Ook hier zie je dat herstellen het uitganspunt is. Opvallend zijn hun plastic manden en emmers die zij met rie ten vlechtwerk ''gerepareerd'' hebben. Met dit vlechtwerk benadrukken zij het feit dat, ondanks dat plastic nauwelijks op natuurlijke wijze (dat wil zeggen: via
natuurlijke processen als rotting en schimmel) kan worden afgebroken, nog altijd een groot deel van dagelijks gebruikte producten uit plastic bestaat.
Afbeeldingen: gompf-kehrer.com
Hergebruik in topdesign
Ook de legendarische designer Alexander McQueen paste het concept van het hergebruiken toe voor hoog kwalitatieve stoffen in veel van zijn ontwerpen, waarmee hij wellicht wat oudbollige prints, meermaals een nieuwe frisse toepassing gaf.
Ontwerpen van Alexander McQueen
De Nederlandse designstudio Droog design gooide wereldwijd hoge ogen met hun selectie van design ontwerpen van verschillende Nederlandse ontwerpers, waarbij ook weer gebruik is gemaakt van hergebruikte materialen. Hergebruik is het uitgangspunt en bepaald de uiteindelijke vorm van het product.