Welkom op de website van Arty Farty Life"life is art, and art is life"
Menu
Mijn nieuwe favo kook-hacks!
Soms voel ik me echt een nerd; vooral als ik er helemaal blij van word wanneer iemand me een kook-trucje leert. Maar dit soort hacks zijn fijn: ze maken koken makkelijker en zorgen dat je sneller klaar bent met koken. Dit zijn mijn vier favorieten van de afgelopen maand:
Freeze it!
De kokkin op de televisieshow trok haar vriesvakje open en haalde daar een bevroren stuk gember en een bevroren Spaanse peper uit, om deze in een handomdraai te raspen tot fijne rasp voor haar oosterse schotel! Oh my! Zo handig! Dit gaat veel sneller dan snijden, en ze blijven op deze manier natuurlijk oneindig lang houdbaar! Chill…
Nat doekie
Ik vind het altijd wel gezellig om samen te koken. Maar dan heb je meerdere snijplanken nodig, en ik word dan meestal opgescheept met dat plastieken ding, dat maar nooit op zijn plek wil bijven liggen tijdens het snijden (thanks liefje). Toen ik laatst mocht meekijken in de keuken van een restaurant, vroeg ik daarom aan de koks daar hoe zij hun haccp-plastieken snijplanken op hun plek hielden. Wel, heel eenvoudig: ‘Je pleurt er gewoon een nat doekie onder’, legde deze heerlijke Rotterdammer uit. Dus gewoon een keukendoekje dat je nat maakt, een beetje uitwringt en dan plat onder je snijplank legt. Of zoals hij het zei: 'werkt als een tiet'.
Click and Grow
Mijn hubbie heeft een jaartje geleden een crowdfund-actie voor de start-up Click and Grow ondersteund. Als dank kregen we hun product: de Click and Grow set cadeau. Da’s tof, want zo hebben we al sinds half februari zelfgekweekte sla, basilicum en kleine tomatenplantjes die we straks als het echt lente is, direct naar buiten kunnen verpotten. Maar laten staan loont ook: als je bijvoorbeeld bij de basilicum de bovenste blaadjes plukt (toppen heet dat), loopt hij keer op keer opnieuw uit en heb je eindeloos lang verse kruiden.
Hij is niet goedkoop, maar werkt door de constante belichting met zuinige LED-lampjes super goed.
Krabben
Omdat mijn hubbie en de schoonfamilie een achtergrond als bakkers hebben, krijg ik nog wel eens handige spullen mee naar huis die in de bakkerij gebruikt worden. De fijnste tool die ik hierdoor heb gekregen, is de ‘krabber’.
Dit is een afgerond stuk plastic dat je voor heel veel dingen kunt gebruiken: voor het opdelen van je brooddeeg in meerdere stukken bijvoorbeeld. Maar ook om kookplaten en snijplanken schoon te krabben als deze heel erg zijn aangekoekt, zonder dat je iets krast of beschadigd. Super-duper ideaal!
Nou ben ik benieuwd… hebben jullie nog waanzinnig handige trucs? Want ik spaar ze graag allemaal ;)