Creatief ondernemen volgens Kirsten Peerdeman
Kirsten Peerdeman is 24 jaar oud en startte direct na het afronden van de kunstacademie haar eigen Drukwerk atelier: Atelier Indrukwekkend in Delft, waar zij inmiddels al 2,5 jaar oprichter en eigenaar van is. Daarnaast is ze ook initiatiefnemer achter Creatief Delft. Arty Farty Farm wilde dit ambitieuze talent wel eens aan de tand voelen om te weten te komen hoe zij haar zaakjes aanpakt en tot zo'n succes weet te maken
Zo begon het
Laten we bij het begin beginnen. Door te zijn opgegroeid in een ondernemersgezin/familie, besloot ik op jonge leeftijd al dat ik mijn eigen bedrijf wilde starten. Het zelfstnadig ondernemen kan je natuurlijk ook juist tegen zijn gaan staan omdat je weet hoeveel impact een bedrijf op je leven en de naaste omgeving heeft. Bij mij heeft het juist alleen maar mijn ogen geopend voor hoe mooi het is om je leven te wijden aan iets wat echt van jou is. Er zijn mensen die werken om te leven, maar bij ons thuis leven we om te werken. En dat wilde ik ook!
Opgroeien in een ondernemersgezin heb ik nooit als lastig ervaren, de vooroordelen daarintegen wel. Ja, wij hadden een grote tv, mooie auto en vrijstaand huis. Maar daarvoor werkte mijn vader wel minimaal 80 uur in de week en was dus weinig thuis. En als hij thuis was hing hij aan de telefoon, moest hij nog aan de administratie, of was hij te moe om nog iets te doen.
Daarnaast gingen mijn ouders maar 1x per jaar 1 week op vakantie. En (omdat mijn vader een seizoensbedrijf heeft) konden wij niet in de zomervakantie weg.
Dat zijn de dingen die de buitenwereld helaas niet begrijpt. Maar ik klaag niet hoor. Mijn vader is mijn grote voorbeeld. Hij doet waar hij gelukkig van wordt en hij verdient daar zijn geld mee. Dat zouden veel meer mensen moeten doen!
Vanaf dat ik heel klein was wist ik het dus al zeker: Ik wil ook een eigen zaak, maar dan wel in een vakgebied waar ik gelukkig van zou worden. En dat het iets creatiefs zou worden stond ook al heel vroeg vast. Nadat mijn vader mij op het hart drukte dat het belangrijkste is dat je iets doet waar je echt gelukkig van wordt, ben ik aan de kunstacademie gaan studeren.
Tijdens mijn studie kwam ik in aanraking met het drukkers ambacht; grafiek. Grafiek werd mijn liefde en mijn leven en ik besloot dat ik nooit meer zonder wilde. Grafiek zou de basis worden voor mijn eigen bedrijf.
Toevallig werd er op dat moment bij het bedrijf waar ik een bijbaan had, een kopieercentrum overgenomen, waardoor ik hier zowel mijn creativiteit kon gebruiken voor de opmaak van kaartjes, boekjes, shirts etc., maar ook mijn kennis en kunde over het print en drukwerk kon verbreden.
In juli 2012 ben ik dus afgestudeerd aan de Willem de Kooning academie, waar ik autonome beeldende kunst heb gestudeerd, met als minor grafiek. En op 1 oktober 2012 was het dan eindelijk zo ver! Mijn bedrijf, Atelier Indrukwekkend, werd geopend.
Ondernemingsplan
Tijdens mijn 3e en 4e studie jaar ben ik langzaam allerlei persen ea benodigdheden gaan verzamelen voor mijn eigen bedrijf. Op mijn 21e studeerde ik af en heb ik de hele zomervakantie besteed aan het verbouwen van het pand. Omdat ik geen valse start wilde maken ben ik gelijk na het afstuderen ook gestart met het schrijven van mijn ondernemingsplan.
Tjonge jonge jonge! En ik dacht dat een scriptie schrijven een bevalling was! Niets bleek minder waar. In juli begon ik met de eerste ideeën op papier te zetten en pas halverwege september was daar mijn eerste definitieve versie van het plan. (En ja, ieder uurtje van mijn vrije tijd die er nog over was naast de verbouwing ed. heb ik in het plan gestopt.)
Toch kan ik het iedereen aanraden! Elke starter heeft ideeën over hoe het bedrijf er uit moet komen te zien, maar door het schrijven van een ondernemingsplan, maak je die ideeën een stuk concreter.
Zo liep ik tegen allerlei dingen aan zoals het verschil tussen werkervaring en branche-ervaring, persoonlijke kwaliteiten en zwaktes, motieven om het bedrijf te beginnen en ga zo nog maar even door. Zo kwam ik er bijvoorbeeld achter dat ik nog veel meer moest regelen dan dat ik oorspronkelijk in gedachte had; Oja! Leveringsvoorwaarden en (ondernemers)verzekeringen zijn ook wel handig!
Mijn persoonlijke knelpunt is (altijd al geweest hoor!) dat ik zoveel ideeën heb ik niet meer weet waar ik moet beginnen. Door deze ideeën puur zakelijk puntsgewijs onder elkaar te zetten kwam ik tot een ondernemingsplan waarbij Atelier Indrukwekkend zou gaan draaien op zes speerpunten. Dus ieder nieuw idee dat ik bedacht (en bedenk) moet ik onderbrengen onder een van die zes punten.
Daarnaast is het ondernemingsplan een goede basis om op terug te vallen. Zie je door de bomen het bos niet meer? Of krijg je (te) veel input van mensen om je heen? Lees dan eens terug wat het oorspronkelijke plan was.
Natuurlijk zullen bepaalde ideeën in de loop der tijd veranderen. Atelier Indrukwekkend bestaat net 2,5 jaar en als ik mijn plan doorlees zie ik hoe naïef ik bij de start was. Toch heb ik nog altijd een print van mijn eerste versie in mijn bureau la liggen.
Nog steeds maak ik gebruik van de 6 speerpunten waarop de basis van het bedrijf gevestigd is. Enkel de invulling van de 6 punten zijn iets verschoven en aangescherpt.
Het volgende handige punt van een ondernemingsplan is dat je hierop een gespecificeerd financieel plan kan bouwen. 6 speerpunten staat voor (minimaal!) 6 mogelijkheden tot inkomsten.
Atelier Indrukwekkend
Atelier Indrukwekkend is een open werkplaats waar geïnteresseerden in grafiek elkaar kunnen ontmoeten. Het is een plek waar je zelfstandig kunt werken. In het atelier is voldoende ruimte om vrij te werken met verschillende ambachtelijke druktechnieken. Hiervoor hebben we de benodigde apparatuur in huis (of eigenlijk in ons atelier) dat we beschikbaar stellen. De materialen om met je drukwerk aan de slag te kunnen gaan zijn bij ons zowel te koop in het atelier alsook in de webwinkel. Zowel in het atelier als in de webwinkel verkopen wij ook diverse leuke handgedrukte producten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan (anzicht)kaarten, kleding, posters & prenten, kunst etc.
Daarnaast willen we graag onze kennis met je delen. We bieden verschillende workshops aan en meerdaagse cursussen. Leeftijd is niet van belang, even als ervaring. Het gaat om het ervaren van een druktechniek. Of juist het ontdekken van andere mogelijkheden binnen de druktechniek waarmee je al ervaring hebt.
Voor de kleine druk-te-makers organiseren we hele leuke kinderfeestjes! Tijdens deze kinderworkshops leren de kinderen op een speelse wijze een paar druktechnieken en gaan uiteindelijk naar huis met hun eigen kunstwerk.
And last but not least: we ontwerpen en drukken in opdracht. Shirts, visitekaartjes, trouwkaarten, het ontwerpen van een complete huisstijl en ga zo maar door. De mogelijkheden zijn eindeloos. Graag adviseren wij u bij het zoeken naar een juiste druktechniek voor uw opdracht. En mochten wij de benodigde apparatuur hiervoor niet in huis hebben dan hebben wij genoeg contacten om uw opdracht voor u uit te voeren.
Kortom, Indrukwekkend... Wat er allemaal mogelijk is!
Tips en ervaringen
Vaak wordt er aan mij gevraagd of ik tips heb voor jonge creatief ondernemers.
En mijn eerste reactie is dan: Ja, begin nooit een eigen bedrijf! Daarbij zeg ik ook meteen dat ik zelf nooit meer zonder zou kunnen. Wat ik hiermee bedoel is dat ik het ondernemerschap (want ja, als zelfstandig kunstenaar of creatieveling ben je gewoon zelfstandig ondernemer. Dit gaat naar mijn mening hand in hand en hoeft elkaar totaal niet te bijten.) niet wil verheerlijken. In plaats van dat je voor een baas werkt, werk je voor je klanten. Dus die vrijheid waar iedereen het over heeft is relatief. Daarnaast, als kunstenaar of creatieveling ben jij jouw eigen bedrijf. Wat betekend dat je altijd je werk mee naar huis neemt en andersom.
Ook is het doen waar je gelukkig van wordt, slechts een klein onderdeel van het ondernemen. Je zult ook aan de website moeten werken, mail moeten beantwoorden en de administratie niet te vergeten!
''Laat je nooit vertellen dat je ergens te jong voor bent.''
Hieronder nog een aantal tips en ervaringen die ik heb opgedaan de afgelopen jaren:
– Een eigen bedrijf hebben beïnvloed niet alleen jou leven maar ook het leven van je naaste omgeving. Ga van te voren met iedereen (vriend/vriendin, ouders, beste vrienden en andere belangrijke mensen in jou omgeving) in gesprek over jou plannen. Op deze manier kan iedereen zich voorbereiden en worden ze er als het ware onderdeel van. En met een beetje geluk helpen ze je ook waar nodig.
– Een dag niet gewerkt is een dag niet geleefd.
– Vakantie, dagje weg, of dagje ziek? Zonder jou gebeurt er niets in jou bedrijf (zeker niet als je geen medewerkers of stagiaires hebt). En als je niet werkt betaald niemand jou. Je hebt immers geen ‘baas’. En klanten die geen antwoord krijgen op hun vragen tijdens jou afwezigheid zullen een ander bedrijf zoeken die ze wel helpt.
– Toch is het belangrijk om ook rust te nemen en te genieten van het leven. Het batterijtje moet opgeladen worden zo nu en dan. Daarom heb ik met mezelf afgesproken om als ik thuis ben (van 09:00 tot 17:00 werken zit er sowieso niet in als je een eigen bedrijf hebt) echt thuis te zijn. Niet meer met Indrukwekkend bezig te zijn.
– Ondernemers zijn erg van het plannen, plan dan ook tijd voor jezelf.
– Laat je zelfstandigheid van niets en niemand afhangen.
Om een voorbeeldje te geven. Zorg voor je eigen startkapitaal, zo ben je niet afhankelijk van banken of subsidies en zo kunnen zij dan ook niets van je verlangen. Zonder leningen e.d. ben je veel beter af. Als creatief ondernemer kan je best creatief zijn met geld en zakelijke beslissingen.
– Laat je nooit vertellen dat je ergens te jong voor bent.
Ik ben Atelier Indrukwekkend gestart toen ik 21 was en word nog steeds vaak gezien en aangesproken als feestende, beestende, wat een leven dat studentenleven, student. Maar ik, Kirsten Peerdeman, ben dat stadium nu toch echt al een tijdje voorbij. Ik, Ik ben oprichter, eigenaar, directeur van: Atelier Indrukwekkend (*staat stoer met schouders recht en borst vooruit)
Zelfreflectie en feedback
Iedere ondernemer heeft behoefte aan zelfreflectie en feedback. En niet iedereen komt uit een ondernemersfamilie zoals ik. Vandaar dat ik het werken met een coach aanraad. Iedere paar weken even alles samen op een rijtje zetten.
Stop in ieder geval genoeg tijd in het zoeken naar een ideale coach voor jou, iemand waarmee je een klik hebt. De één is te zakelijk (je hebt immers een creatief bedrijf), de ander te creatief en weer een volgende is alleen maar bezig om geld aan me te kunnen verdienen (ligt het aan mij of zijn die mensen nu echt zo doorzichtig?) Zoek iemand die je kan bellen wanneer je vragen en/of hulp nodig heb, maar ook wanneer je even alle moed heb verloren en dus op zoek ben naar iemand die me een hart onder de riem steekt. En dat kan iedereen zijn. Vraag bijvoorbeeld de bakker om de hoek!
Neem jezelf serieus en jouw bedrijf ook
Je zult merken dat er met jouw bedrijf allerlei leuke (en minder leuke) aanbiedingen op je af komen. Super leuk natuurlijk allemaal maar de vergeet jezelf niet. Ga geen dingen te doen om anderen te pleasen. Al die 'ruis' is leuk en aardig en een goed netwerk is belangrijk, maar jij bent jouw bedrijf en jouw bedrijf, dat ben jij en niet iemand anders. Hoe leuk die goedbedoelde adviezen e.d. ook zijn. Als topsporters zichzelf niet serieus nemen, dan komen ze nooit bij de top. Dus trek die bureaula weer open en tover daar je ondernemingsplan weer eens uit vandaan.
Stagiaires, vrijwilligers en medewerkers
Als ondernemer heb je hart voor je zaak. Wat betekend dat je er alles voor doet, maar ook alles voor laat. Maar... Je bent hier de enige in. Een stagiair of werknemer meldt zich af als ze er geen zin in hebben, lichtjes verkouden, allergisch of ongesteld zijn.
Logge organisaties
Niet alleen gemeentes en instanties zijn oneerlijk. Ook aan grote bedrijven zitten een heleboel haken en ogen. Het is natuurlijk fantastisch als een groot bedrijf besluit om met je samen te werken. Laten we dat voorop stellen. Ze hebben geld (lots and lots of it!) en veel mensen in dienst waardoor er altijd wel iemand is die ervaring heeft in de vragen waarmee jij als starter rondloopt. Dus is er een mogelijkheid om een samenwerking aan te gaan, maar vergeet niet de kleine lettertjes in het contract te lezen.
Toch schuilt er een groot gevaar in grote bedrijven. In hun ogen stel jij niets voor! Je komt immers net kijken en je moet jezelf nog bewijzen. Om rompslomp en kastje-naar-de-muur-praktijken te voorkomen, moet je ook rondkijken of er kleine bedrijfjes zijn die hetzelfde kunnen. Vaak spreek je met hen direct met de 'eigenaar' van het bedrijfje. Deze legt, net als jij, zijn (of haar!) hele ziel en zaligheid in het kleine bedrijfje. En is dus meer gedreven om jou te helpen en om jullie deal tot een goed einde te brengen.
Tevens, mochten er problemen zijn ontstaan heb je direct persoonlijk contact met de bron. Mocht het echt niet anders kunnen en je moet met een groot bedrijf in zee, weet waar je aan begint!
En vergeet niet: What doesn't kill you makes you stronger!
Ambities
Als creatief ondernemer staan mijn handen en gedachten natuurlijk nooit stil. Ten eerste wil ik natuurlijk het atelier laten uitgroeien tot een stabiele onderneming. Waarin zowel ik als andere creatievelingen hun ei in kwijt kunnen.
Daarnaast ik ben ook altijd erg bezig met het kansen bieden voor andere creatief ondernemers. Zo heb ik het project De Doorgeefkaart bedacht, waarbij 2 creatievelingen elk 3 kaarten maken: allebei 1 in de eigen stijl en 1 kaart die zij samen ontwerpen. De kaartjes worden door de ontwerpers zelf (in beperkte oplage) gedrukt in Atelier Indrukwekkend. Na dit project geven ze zelf het stokje door aan een creatief persoon die zij tof vinden.
Maar ook heb ik Creatief Delft opgericht waarmee ik verschillende evenementen e.d. doe. Zo hebben we in november en december (2014. red.) een pop-up store geopend in het centrum van Delft waar Creatief Delftenaren hun producten konden verkopen. Het motto van Creatief Delft is ‘ Samen staan we sterker’. Wat meer betekend dan enkel het samenwerken. Zo gaat het om het creëren van mogelijkheden en kansen voor creatieve freelancers om zich bij een groter publiek te profileren en in contact te komen met andere creatievelingen (voor eventuele samenwerkingen) of mensen die opzoek zijn naar bijvoorbeeld een grafisch vormgever of design producten.
Concrete doelen of ambities of niet, als creatief ondernemer ben ik een echte creatieve duizendpoot en zit ik niet stil.
Love life, create!
Hi daar! Ik ben Jessica, een oer-Rotterdamse kunstenaar die onderzoekt hoe je van je leven een duurzaam LevensKunstwerk kunt maken