Time flies when you’re having fun! Lonneke zit nu alweer een maand in Thailand en ik zie de ene na de andere jaloersmakende foto van lekker eten en mooie stranden voorbij komen, haha. Maar ze moest ook haar travel survival skills die ze in eerdere reizen heeft opgedaan uit de kast trekken. Want de hitte zorgt intussen voor flink ongemak. Maar ook herinnerde ze zich door haar reis ondertussen weer waar je als vegetariër of veganist in dit land rekening mee moet houden, om gezond en gevarieerd genoeg te kunnen blijven eten. Dit zijn haar zeven gulden regels:
1) Vissaus is everywhere
De Thaise keuken gebruikt veel vissaus als smaakmaker aan gerechten. Ook in gerechten waarin je het niet meteen zou verwachten. Geef daarom altijd aan dat je vega(n) wilt eten, ook al lijkt het gerecht op het eerste gezicht geen vissaus te bevatten.
2) Cultuurdingetje...
In de Thaise cultuur probeert men altijd gezichtsverlies te voorkomen. Dit betekent dat een Thai zijn klant geen ’nee’ of ‘ik weet het niet' wilt verkopen en in plaats daarvan op alles wat je vraagt maar ‘ja’ zeggen. Ze willen de ander niets weigeren of er blijk van geven dat ze ergens niet in kunnen voorzien.
Daarom is het belangrijk - zoals bij het vissausverhaal - om meermaals door te vragen of je gerecht echt vega(n) is: ‘gin jay?’ (dat betekent: 'Is dit vegetarisch?’), of ‘No meat?’. Meestal vragen de verkopers dan ‘Egg or no egg?’’. Voor mij is dit het teken dat ze het snappen.
Umeboshi San zijn gedroogde gepekelde peertjes. Ze zijn ook online en lokaal te verkrijgen als tabletjes uit een potje
3) Umeboshi San
Dit zijn tabletten gemaakt van in zout gefermenteerde Japanse peren. Ze houden de bloeddruk goed op peil door het zout dat ze bevatten en dat is met de hitte hier echt een must! Als je je overdag wat licht in je hoofd voelt, neem je gewoon zo'n pilletje in en je voelt je gelijk beter. Deze tabletten zijn in Nederland verkrijgbaar bij de grotere natuurwinkel met een drogisterij-afdeling. En ze zijn ook online te koop
4) Go nuts
Nog een tip: eet veel noten. In Thailand zijn er veel soorten noten verkrijgbaar. Ook dit is een essentiële aanvulling op je dieet hier omdat ze ijzer, vitamine E en B1 bevatten [bron: Voedingscentrum].
Links: lokaal gemaakte waterfles van gerecycled plastic. Rechts: Thaise waterautomaat op straat
5) Kokosnuts & water
Nog zo’n geweldige aanvuller die hier overal te verkrijgen is, zijn kokosnoten. De kokosnoot wordt hier voor je neus vers opengehakt. Ze stoppen er een rietje voor je in, en you’re good to go. Naast het verfrissende kokoswater dat je uit een kokosnoot kunt drinken, kan je de kokosnoot vaak ook uitlepelen om het energierijke kokosvlees eruit te eten. Kokosnoten zijn een geweldig lekker wapen om niet uit te drogen in de plaatselijke hitte hier. En ook helpen ze vaak met het verhelpen van eventuele buikklachten.
Ik koop uit principe liever geen gebotteld water, omdat dit vaak water is van buitenlandse bedrijven die ik niet zo kosjer vind. Daarnaast is het natuurlijk niet zo duurzaam om telkens een plastic fles te kopen. Maar met de hitte hier en het ondrinkbare kraanwater, zal je wel moeten. Ik heb daarom een hervulbare waterfles gekocht die is gemaakt van gerecycled plastic. Overal op straat staan machines waar je water uit kunt tappen, wat een betere kwaliteit heeft dan het kraawater. Helemaal garanderen dat dit water 100% veilig water is, kan ik helaas niet, want sommige machines zijn oud. Maar ik vind het het wel waard om op deze manier goedkoop en duurzaam water te drinken.
6) Thais brood
Thais brood is in principe niet vegan In bijne elk Thais brood zit wel melk of ei verwerkt. Dit is het brood dat in lokale restaurants en barretjes wordt verkocht. Ik heb tot dusver nog geen vegan brood kunnen vinden, ook niet in de supermarkten. Dus misschien is het voor de vegan handig om vast aan hte idee te wennen om hier iets anders dan brood te eten.
Rechtsboven: tomatensoep neem ik ook graag bij buikklachten. Linksonder: gefrituurde groentenballetjes met chilisaus. Rechtsonder: een aquaphonic kas waar groenten worden verbouwd op voortdurend stromend water, wat een hele duurzame en snelle manier is om gewassen te verbouwen.
7) Pindakaas
Neem ook een pot pindakaas mee. Pindakaas is hier erg duur, omdat het een westers product is. Maar pindakaas vult goed en geeft veel energie. Je kunt het overal op smeren en persoonlijk vind ik het erg lekker.
8) Vitaminepillen
Dit is ook een belangrijke: neem vitaminepillen mee. De Thaise keuken is erg lekker, en je kunt er ook als vegan voldoende maaltijden vinden om de dag goed door te komen, maar je krijgt veelal hetzelfde. Dus om te zorgen dat je alle vitaminen binnenkrijgt, is het nemen van multivitaminen een aanrader. Ook is het nemen van probiotica is een wijs idee. Dit zijn de bacteriën die bijvoorbeeld in drankjes als Yakult zitten, en er zijn ook veganistische pillen te krijgen, zoals deze van Solgar.
Ook is het soms lastig om voldoende vezels binnen te krijgen, omdat hier in Thailand voornamelijk grote hoeveelheden witte rijst worden geserveerd. Mijn tip is om bijvoorbeeld in de ochtend havermoutpap te eten. Hiervoor heb je alleen gekookt water nodig en havervlokken. En havervlokken kan je hier bij elke grotere supermarkt kopen.
Nieuwsgierig naar wat Lonneke nog meer voor lekkers eet? Volg haar ook op haar Instagram!
Lees verder:
Hi daar! Ik ben Jessica, een oer-Rotterdamse kunstenaar die onderzoekt hoe je van je leven een duurzaam LevensKunstwerk kunt maken