Welkom op de website van Arty Farty Life"life is art, and art is life"
Menu
Broodje vegan gyros
Eén van de leuke dingen aan bloggen is dat er meer mensen lezen wat je post dan je ooit kunt bedenken. Zo ook een collega van mijn hubbie (Santini is de naam van die collega). Santini eet vegetarisch en was net als mijn lief op kantoor ook veel bezig met het verzamelen van alternatieve gerechten. En na het lezen van mijn blog, deelden ze elkaar dit waanzinnig lekkere gerecht voor vegan gyros uit. Waar ik op mijn beurt dan ook weer van mocht meegenieten, en ik deel het ook graag weer met jullie! En hoe smaakt 'ie? Nou, het lijkt met dit recept echt opvallend veel op vlees; op kip eigenlijk. Hmmm... stiekem wel fijn voor deze veganist ;)
Gezond!
De hoofdrolspelers van dit broodje zijn tempé en kruiden. Voor wie nog nooit van tempé gehoord heeft: tempé is een Indonesische ‘koek’ gemaakt van sojabonen en de Rhizopus Oligosporus schimmel. Ik zal jullie hier niet vermoeien met hoe je het kan maken in je eigen keuken, maar goed om te vermelden aan jullie vega’s/vegans is wel dat tempé ook vitamine B12 en B6 bevat!
Dit heb ik gebruikt:
- tempé
- sla
- tomaat
- home made veganaise (lees hier het recept)
- home made gefermenteerde kool (augurk kan ook)
- witte bolletjes van de lokale turkse supermarkt
- home made kruidenmix die ik zo maak:
Kruidenmix
Terug naar de gyros. Ik heb een eigen kruidenmix gemaakt om uit te dokteren welke smaakverhouding het lekkerste is. Maar natuurlijk kan je ook uit de voeten met een potje kruidenmix uit de winkel. Dit is in ieder geval wat ik heb gebruikt en heb fijngemalen met een vijzel voor mijn eigen kruidenmix:
1/2 tl zeezout
2 tl zoete paprikapoeder
1/4 tl hele zwarte peperkorrels
4,5 tl eigen gekweekte gedroogde oregano
1,5 tl eigen gedroogde chili
3 tl tijm
1/4 tl kaneel
1/4 tl kardemom
2,5 tl knoflookpoeder
2 tl komijn
1 tl eigen gekweekte gedroogde basilicum
1/2 tl gefrituurde uitjes
Dit alles heb ik goed gekneusd en geplet in de vijzel en vervolgens nog extra fijngemalen in een snijmachine. Zodat alle chilizaadjes, peperkorrels en komijn goed fijn waren en het geheel uiteindelijk een egale poeder werd.
Tempé
Kruiden aan de kant en tijd om de tempé te snijden. Ik had een redelijk platte koek en heb ervoor gekozen om er plakken van te maken. Als je dit te grof vindt, kan je natuurlijk ook julienne (in dunne reepjes) snijden. Belangrijk is dat het niet zo dun word dat je tempé helemaal uit elkaar valt als je het gaat roerbakken.
Vervolgens pak je een grote kom en doe je hier 5 ruime eetlepels olijfolie en 5 eetlepels water in, zodat je tempé niet te droog wordt tijdens het bakken.
Marineren
Nu voegen we onze gyroskruiden toe aan de kom met olie en water. Meng dit tot een egale massa. Daarna doe je de gesneden tempé erbij en mengen je dit tot alles bedekt is met de kruiden. Leg vervolgens een vochtige doek over de beslagkom en laat dit rustig 20 minuten staan. Langer mag natuurlijk ook: hoe langer je het laat staan, hoe meer smaak er wordt opgenomen. Ondertussen kan je de groenten snijden.
Groentjes
Ik heb gekozen voor sla, in blokjes gesneden tomaten en mijn zelfgemaakte gefermenteerde kool als zuurtje. Hoe je die maakt, lees je hier. Je kunt deze ook vervangen met bijvoorbeeld een augurk.
Tip van Jip: leg de broodjes opengesneden even onder de grill of in de koekenpan, zodat ze lekker knapperig worden. Dat maakt het broodje wel echt af!
Eet smakelijk en ik hoor en zie graag wat jullie er van gemaakt hebben!