Welkom op de website van Arty Farty Life"life is art, and art is life"
Menu
Mijn favo homebaked vegan pizza
Wat moeten we nu in het leven als er geen pizza zou bestaan?! Chagrijnig zijn... ik in elk geval wel. Sinds de dag dat ik op mezelf ging, bak ik minstens een keer per week pizza (fuck de spruitjes, lang lleve knapperige pizzakorsten!). En sinds ik vegan ben gaan eten (nu alweer bijna vier jaar), heb ik een hoop geexperimenteerd met welke vegan versie ik nu het lekkerste vind. Ik ben er uit: het is deze jongen, met advocado, zongedroogde tomaten en honing-mosterd saus...
Voor het deeg voor 4 personen:
– een kom
– een natte theedoek
– 250 gram bloem
– 1/2 eetlepel zoutzout
– 4 gram gist (uit een zakje. Te koop bij de supermarkt bij de bakproducten voor ongeveer €0,55 voor 3 zakjes) – 200 ml (warm) water
- 1 eetlepel suiker
– handen die stevig kunnen kneden, of een handmixer met deeghaken
– een oven die op minimaal 225°C kan worden afgesteld
– olijfolie
Tips voor het maken van deeg:
1 – Doe altijd eerst de hoeveelheid bloem van het recept in een kom. Voeg daarna een snufje zout toe aan de bloem en roer deze door.
2 – Vul een kopje met warm water (200 ml), een eetlepel suiker en de gist. Roer dit door en laat dit 5 minuten staan. Op deze manier activeer je de gist: gaat deze alvast borrelen en is de pizzabodem dadelijk extra krokant en luchtig.
4 – Voeg je gistmengsel door de bloem. Dit deeg moet best nat zijn. Als het goed is, ziet hij er na het doorroeren uit als een hele dikke pap (dikker dan pannenkoekenbeslag, maar natter dan gewoon brooddeeg). Na het rijzen stort je je deeg op de bakplaat door het met een spatel uit de mengkom te laten glijden. Vastpakken of lepelen moet je vermijden, want daarmee druk je veel lucht uit je deeg, die je deeg juist zo lekker maakt!
5. - Als je je deeg glad hebt geroerd (er zitten geen klonten bloem meer in) laat je het 30 minuten op een warme plek staan met een klamme theedoek die de bovenkant van de kom afdekt. Dit deeg hoeft niet zo lang te rijzen gelukkig... we hebben het gist namelijk al aardig op ''standje turbo'' gezet in het proces. Verwarm ondertussen de oven voor op 190 graden.
?
6. - Vet de bakplaat goed in met olijfolie. Ik ben bij dit recept echt een voorstander van olijfolie in een flinke hoeveelheid (een laag van tenminste 4 mm op de bakplaat), want de olie gaat er voor zorgen dat je korst dadelijk knijter knapperig wordt. Stort je deeg op de bakplaat en verspreid deze zodat hij de hele bakplaat bedekt. Probeer dit te doen zonder te veel de lucht uit het deeg te drukken. Dus werk met je handen en niet met een deegroller...
7. - Doe de saus en de topping (zie volgende hieronder) op de pizzabodem en bak deze in 20 minuten goudbruin.
De topping
Voor deze pizza snijdt ik fijn:
- 1 ui
- 1/2 paprika
- 1 tomaat
- 8 cm aan courgette
- 1/2 advocado (maar die doen we er pas op na het bakken)
- 10 zongedroogde tomaatjes op olie uit pot (ook deze doe ik er na het bakken pas op)
Doe deze ingredienten in een hoge maatbeker en meng ze met een staafmixer. Je zult zien dat je saus na tien seconden heen en weer bewegen dik en lobbig wordt. Dan is 'tie klaar ;)
Kekke vorm
Ik bak mijn pizza's graag in een uitgerekte ovaalvorm, want dan heb je in verhouding veel korst en blijven je pizzapunten stevig zodat je 'm lekker makkelijk op kunt eten (want deze nassen we natuurlijk gewoon lekker ordinair op de bank, haha!) Eet smakelijk liefjes!