foto's: denatuurlijkemolen.nl
Oké, dit is zowel super vintage alsook heel erg eenvoudig en spaarzaam; koken met een hooikist (of hooizak, die je tegenwoordig ook kant en klaar kan kopen). Of je het nu gebruikt om eten mee te koken of om warme producten lang warm mee te houden (of juist of kou vast te houden), deze truc helpt je om veel energie minder te verbruiken.
Zo werkt het
Het principe is heel eenvoudig. Een hooikist is - zoals de naam natuurlijk al zegt – gevuld met hooi. Dit werkt als isolatiemateriaal voor alles wat je in de kist stopt. Ideaal om mee te koken en om minder energie te verbruiken. Je kookt je maaltijd kort in een pan op de kookplaat en plaatst de warme pan vervolgens in de hooikist. Deze houdt de warmte van de pan vast, waardoor je gerecht in de hooikist doorgaart zonder dat je hiervoor nog energie hoeft te gebruiken. Het eten in de pan hoeft dus niet gaar te zijn voordat je het in de hooikist doet. Je kan de kist ook mee naar buiten nemen om er buiten mee te koken. Een superidee voor in de tuin tijdens de zomermaanden. En waarom zou de hooikist niet mee kunnen op campeervakantie?
Producten die je warm in de hooikist stopt, kunnen op deze manier wel drie uur doorgaren [hooimadam.com, 2011]. Daarna begint het product in de hooikist wel warmte te verliezen. Maar dat maakt de hooikist dus een mooie tool om stoofpotten of soepen langzaam mee te garen en op smaak te brengen.
foto's: denatuurlijkemolen.nl
Zo maak je zelf een hooikist
De eenvoudigste manier om zelf een hooikist te maken, is door een doos te vullen met stro. Zo eenvoudig kan het zijn! Maar om de warmte (of kou) van de producten in de kist langer vast te kunnen houden, is een dichte kist van houten platen aan te raden. Dit kan iedere soort kist met een deksel zijn. Aangezien de meeste pannen een doorsnede hebben van 20cm tot 35 cm, en rond de 20cm hoog zijn, is het handig om een kist te nemen die tenminste 50cm (diepte) x 50cm (breedte) x 30cm groot is. Dan heb je aan alle kanten van de kist nog ongeveer 10cm over om deze van een goed isolerende laag hooi te voorzien.
Zo timmer je een kist van 50cm x 50cm x 50cm:
Dit heb je nodig:
– Mdf plaat van tenminste 2cm dik van tenminste 150cm x 100cm
– Minstens 12 schroeven
– Eventueel twee scharnieren voor de deksel
– Eventueel een hengeltje of deurknopje voor op de deksel
– Potlood, liniaal en een zaag
Zaag de plaat in 6 stukken van ieder 50cm x 50cm
Schroef 5 platen aan elkaar vast zodat er een kist ontstaat
Om te voorkomen dat het hooi te veel troep maakt, kan je er voor kiezen om een hoes te maken waar het hooi in zit (zie afbeelding). Je kan de kist ook vullen met kussens die niet perse gevuld zijn met hooi, maar ieder materiaal heeft een eigen werking, dus wat de uiteindelijke isolerende werking van een gemiddeld kussen is, is van tevoren lastig te voorspellen. Maar het principe is natuurlijk hetzelfde.
Afbeelding: www.natuurlijkemolen.nl
De hooimadam
Van de hooikist is er ook nog een textielen versie; De Hooimadam. De hooimadam is eigenlijk niets anders dan een zak waar je je pan in kan zetten, die de kou of warmte van de pan als een deken isoleert en daarmee vasthoudt. Dit is effectief tot wel drie uur!
De hooimadam is te koop via http://www.hooimadam.com/. Hier vindt je ook meerdere instructie en ideëen van hoe je de hooimadam kan gebruiken.
Afbeelding: Hooimadam.com
Zo maak je zelf een hooizak
Dit heb je nodig:
– Twee meter stof (liefst katoen of linnen)
– naald en draad of een naaimachine
– ongeveer 10 spelden
– een koord van 20 cm
Neem twee lappen stof (katoen houdt warmte goed vast en is bovendien anti-allergeen) van 1m x 1m (100cm x 100cm dus). Leg de lappen stof op elkaar met een dikke laag hooi ertussen (hooi is te koop bij dierenwinkels). Vouw ongeveer 1,5 cm van de randen van de stof om naar binnen (naar de kant waar het hooi ligt), zodat de randjes niet meer kunnen rafelen als je de stof dadelijk aan elkaar naait. Zet deze eventueel vast met spelden. Naai de randen van de lappen stof op elkaar zodat je een kussen krijgt waat het hooi in zit.
Tip: naai vakjes in de lap zodat het hooi in de zak niet kan gaan schuiven (zie afbeelding).
Naai een lusje voor het koord. Vouw de lap om tot een zak en bindt deze tot een buideltje met het koordje.
Et voilà! Klaar!
Nog meer ideeën voor het koken met de hooikist en hooimadam vind je hier:
Lees verder:
Hi daar! Ik ben Jessica, een oer-Rotterdamse kunstenaar die onderzoekt hoe je van je leven een duurzaam LevensKunstwerk kunt maken