Welkom op de website van Arty Farty Life"life is art, and art is life"
Menu
Thee geplukt uit eigen stad of tuin
In mijn vorige blog had ik het er over, dat ik aan het kijken ben hoe ik sommige niet-zo-fairtrade producten uit mijn keukenkastje kan vervangen door lokale producten. Eén van die dingen is thee. Want waarom niet: naast gemberthee, een schijf citroen toevoegen of muntthee, kan je ook heel makkelijk thee maken met kruiden die je zelfs in de stad kunt plukken of -als je zo gezegend bent- kunt laten groeien op het balkon of in de tuin. Namelijk deze:
Kamille of haar zusje, de madelief, daar kan je prima thee van zetten. Je kunt kokend water op een handje versgeplukte bloemetjes gieten, maar je kunt ze ook bewaren door ze te drogen. Laat ze een week op een bord liggen. Stapel ze niet, geef ze de ruimte zodat al het vocht er uit kan vervliegen. Hetzelfde geld voor de prachtige oranje goudsbloem die je hier op de foto ziet en voor rozenblaadjes.
Ook lavendel is een prima smaakmaker voor in je bakje thee. Ze groeien prima in Nederlandse tuinen en zo veelvuldig dat je altijd wel een paar takjes van de paars bloeiende bloemen mee kunt plukken als je onderweg bent. Ook deze kan je vers gebruiken of laten drogen. Meng ze samen met kamille, brandnetel in een kop, maar niet te veel lavendel, want het is een loeisterke smaak! Zo'n klein mini bloemetje of 10 op een kopje thee is zat ;)
Brandnetel is mijn lieveling. Brandnetel werkt bloedzuiverend. Goed voor je weerstand dus, bij verkoudheid en goed voor je huid. En super lekker. Het is een beetje de milde variant van muntthee. Ik laat altijd een bak brandnetels groeien op mijn balkon. Als ik lange stengels heb, knip ik ze bij de bodem af (met tuinhandschoenen aan natuurlijk) en bind ik ze met een touw bij elkaar om ze ondersteboven te hangen. Na een week buiten uitwaaien zijn ze droog. Tijd om binnen de blaadjes af te knippen en die te vermalen met de keukenmachine. Net gemalen is deze thee het lekkerste, maar je kunt het in principe eindeloos bewaren.
De laatste die ik wilde benoemen, is natuurlijk de paardebloem, maar ik was deze week net te laat om die nog te plukken. Maar ook de bloemblaadjes van de paardebloem zijn super lekker om thee mee te zetten. Pluk de blaadjes van de bloem en giet er direct heef water op of laat de drogen om te bewaren.