Welkom op de website van Arty Farty Life"life is art, and art is life"
Menu
Vegan Boursin recept
Whoppa! We trappen dit krakelverse blogseizoen af met een zelfuitgevonden recept dat me een rondedansje om mijn eettafel deed maken (not kidding: voor het eggie!). Want wie mij al langer volgt, weet hoe ik een heimwee heb naar kaas sinds ik vegan ben gaan eten. Maar! Ik kan naast een recept voor vegan jonge kaas nu ook het recept voor vegan Boursin/roomkaas uit de doeken doen. Dit heb je er voor nodig:
Voor een vuistgroot kaasje:
- 100 ml ongezoette sojamelk
- 200 ml zonnebloemolie
- 3 eetlepels natuurazijn
- 1 theelepel mosterd
- 1 flinke teen knoflook
- 1 eetlepel edelgistvlokken
- 1 eetlepel aan fijngehakte bieslook
- 1 eetlepel aan fijngehakte peterselie
- een mespunt zout en peper (naar smaak toevoegen)
Hoe dan?!
Nou, een tijd geleden deelde ik met jullie mijn recept voor vegan knoflooksaus. Deze vakantie lag ik in mijn bedje en bedacht ik me (zo lekker half slapend) dat de reactie die er voor zorgt dat soja, zuur en olie verdikken tijdens het mixen, bij veel langer mixen wellicht zo dik kunnen worden als roomkaas. En dat klopt!
Bereiden
Meet de soja en olie af in een maatbeker en voeg dan alle andere ingrediënten, op de bieslook en peterselie na, toe aan dit mengsel. Meng de ingrediënten met een staafmixer door deze op en neer te bewegen in de maatbeker, zodat je alle natte ingrediënten goed raakt met de mixer. Je zult zien dat het mengsel als snel dikker wordt. Hij is stevig genoeg zodra je ziet dat het mengsel zich als een lobbig papje om het uiteinde van de staafmixer begint te 'krullen' (dan is hij namelijk zo stevig, dat de massa niet langer spettert, en in plaats daarvan stijf begint te worden). Wordt je mengsel maar niet stevig? Voeg dan beetje bij beetje nog een beetje olie en een heel klein beetje azijn toe.
Voeg hierna de fijngehakte peterselie en bieslook toe en schep deze door met een lepel.
Koelen
Ik heb voor mijn kaasje een aluminium bakje gevouwen, om in de Boursin-sferen te blijven. Dit heb ik gedaan door een stuk aluminiumfolie van 20 x 20 cm in een gebakstekertje tot een cilindervorm te vouwen. Maar je kunt natuurlijk ieder mogelijk bakje gebruiken.
Belangrijk is, dat je je kaasje nu terugkoelt in de koeling zodat hij nog stijver wordt. Ik heb de mijne 15 minuten in de vriezer gezet (sorry, haastig dier hier). Maar een uurtje in de koelkast kan ook.
En hoe smaakt 'ie?
Hij smaakt niet precies hetzelfde als boursin, want dat is zo'n typische smaak... daarvoor zou ik hun geheime recept moeten stelen... maar hij smaakt zeker romig en duidelikjk 'kazig' dankzij de gistvlokken, knoflook en de mosterd. De structuur is niet zo kruimelig als de Boursin uit de supermarkt; ons kaasje in wat gladder. Maar lekker, stevig en goed smeerbaar is hij zeker! Ik ben een blij meisje! Ik heb weer een groot plezier teruggeclaimd! Dit worden veel film- of wijnavondjes als excuus voor toastjes met roomkaas, haha ;)