Welkom op de website van Arty Farty Life"life is art, and art is life"
Menu
Vegan Onigiri
Nope, dit is geen sushi. Dit gerecht heet onigiri: een rijstballetje met vulling. Het is wel net als sushi van origine een savory gerecht: gerechten die arbeiders al eeuwenlang meenamen als maaltijd tijdens de werkdagen. Lekker compact en klein, dus makkelijk te bewaren! Ik maak er een luxere maar wel vegan versie van, met banaan, sinaasappel en kokosvulling.
Ingrediënten voor zes balletjes (2 personen):
- 250 gram sushirijst of ongewassen rijst
- 1 banaan
- 1 sinaasappel
- 2 1/2 eetlepels kokosrasp
- zout
- wasabi (saus)
- chilivlokken of gedroogde eetbare bloemen voor garnering
Rijst
Voor dit gerecht is sushirijst ideaal, maar je kunt ook reguliere witte rijst gebruiken. Belangrijk is dan wel dat je de rijst niet van tevoren wast, zoals sommigen mensen altijd doen, was je de zetmelen van de rijst af en zal de rijst niet meer plakken.
Voeg twee theelepels zout toe aan het kookvocht en kook de rijst gaar. Giet de rijst af en vang het kookvocht op in een schaal onder het vergiet. Laat de rijst dan zeker 10 minuten uitdampen in een pan zonder deksel. Hierdoor neemt de rijst nog meer vocht op en gaat het nog beter plakken!
De vulling
Pel de sinaasappel, check of er geen pitten in zitten en doe deze samen met de in blokjes gesneden banaan en de kokosrasp en een mespuntje zout in een koekenpan. Voeg een scheut rijstewater dat je hebt opgevangen tijdens het afgieten toe. Bak deze op een laag vuur zodat het fruit zacht wordt en de smaak van de kokos in de vruchten kan trekken en de zoete smaak van de banaan zich versterkt. Prak met een vork het fruit klein, zodat er uiteindelijk een jamachtig papje ontstaat. Dan is de vulling klaar.
In vorm
Pak daarna een laag glas: een wiskeyglas of jampot bijvoorbeeld. Doe een boterhammenzakje over één van je handen en pak daarmee een beetje rijst uit de pan. Genoeg om een 'golfballetje' van te kunnen kneden. Druk dit balletje een beetje plat en doe er een ruime schep met een eetlepel met de vulling in. Pak dan nu wat rijst om de vulling te bedekken, zodat je alleen nog maar rijst ziet.
Draai dan het zakje dat om je hand zit en waarmee je het rijstballetje vasthoud om het balletje heen (zodat deze in het zakje zit) en gebruik het zakje om het balletje aan te drukken. Dat doe je door je hand om de opening van het zakje te houden en het balletje steeds verder naar één van de punten van het zakje te drukken. Zo wordt het balletje steeds steviger.
Zie je nog een beetje van de vulling door het balletje heen komen? Geen nood! Voor het plakvrij vasthouden van de onigiri balletjes wordt traditioneel een stukje norivel om het balletje heen gevouwen. Hier kan je eventuele imperfecties wat mee wegwerken.